fredag 5 november 2010

Sexig resa mot kärlek - med karta och kompassSå var det dags för den tredje konferensen med fokus på Sex, unga och skolans roll i Göteborg. En mycket lyckad heldag med intressanta seminarier och föreläsare. En av dagens höjdpunkter var Emma Hambergs föreläsning Vad händer i knoppen? Hamberg kan konsten att på en timme få med det viktigaste om den sexuella resan...där unga uppmuntras att lära känna sin kropp och alla de sköna ställen kroppen rymmer. För det duger inte att ge sig ut på en resa utan att veta vart man ska, det vill säga hur man vill bli smekt! På ett avspänt och skickligt sätt snirklade sig timmen mellan konkreta tips och roliga beskrivningar från det egna livets första kontakt med kärlek och sex. Hur fel det blir om man förpackar sig i en cool förpackning (som inte är ens egen) och som vag fjortis ger sig ut på raggrunda. Kärlek är underbart men jävligt svårt...kärleken är en gåva och det är inte alla som har den...många får jobba med att få kärlek, menar Emma och uppmanar unga att aldrig vara tacksamma när det gäller kärlek...aldrig göra allt för någon eller göra om sig för att få hångla, det blir bara fel! Och till alla lärare: onaniläxan är mycket viktigare än matteläxan...glöm inte det!
Vidare premiärvisades UR och RFSU:s animerade film om sex och pubertet. Filmen kommer att sändas under 2011. Det är inte lätt att göra en film som är informativ och trovärdig på samma gång...och som ska visa upp hur det kan gå till att bli kåt och ha sex för första gången! Jag tror filmen kommer att fylla en viktig funktion i skolans sex- och samlevnadsundervisning, dessutom kommer filmen att kunna delas upp där elever och lärare kan diskutera olika vändningar handlingen skulle kunna ta, hur man kan ha sex på andra sätt, med partners av samma kön och så vidare.
Även seminariet Under huden - normkritisk pedagogik av Frida Darj, RFSL ungdom var riktigt bra. Normkritik är ett begrepp som är extra viktig för lärare och personal på ungsomsmottagningar så att vi inte av ren slentrian utgår från heteronormen i mötet med unga. Frida tog upp ett exempel om en homosexuell tjej som kommit till ungdomsmottagningen och blivit utfrågad av barnmorskan huruvida; hon haft oskyddat sex, om hon har fast sällskap och om de använder preventivmedel. Till slut berättar tjejen att hon inte kan bli gravid när hon har sex med en annan tjej!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar